Samarbejdspartnere, Vork Naturland

For at kunne iværksætte de forskellige tiltag, har Vejle Kommune etableret samarbejde med forskellige aktører, der kan hjælpe med at realisere projektet:

- TREFOR Vand, der driver Tørskind – Vork vandværk, vil bidrage med 7,5 mio. til opkøb af jord ved Boringsnære beskyttelsesområder (BNBO’er) i området, så landbrugsdriften ophører. På disse arealer kan man fortsætte med økologisk landbrug, plante skov eller arealerne kan blive udlagt til græsning. Det vigtigste er, at man stopper med at bruge pesticider på disse sårbare arealer ved BNBO’erne. Der er et langt større areal i Vork Naturland, der ligger over et indvindingsområde, hvor der på sigt også skal være et pesticid-stop. Tørskind Vork vandværk er nemlig det vigtigste vandværk i Trekantsområdet og leverer rent drikkevand til både private og virksomheder nu og i fremtiden.

- Landbrugets parter, Velas, Sagro og Spiras, bakker op om projektet og bidrager med viden om hvordan fremtidens bæredygtige landbrug kan se ud samtidig med at der tilbageholdes kvælstof ved hjælp af forskellige tiltag. Landbrugets parter hjælper med rådgivning og information til landmænd, store som små. Samme organisationer har udtagningskonsulenter ansat, som man kan få gratis rådgivning hos indtil 2027.

- Skovrejsningsaktører der aktivt støtter skovrejsningsinitiativer; Growing Trees Network og Klimaskovfonden. Vejle Kommune har indgået samarbejde med disse aktører for at kunne tilbyde attraktive støtteordninger til lodsejere, der gerne vil rejse skov på arealer helt ned til 1 ha. Men også gerne større arealer.

- Naturstyrelsen har modtaget 39 mio. fra Akutpakkemidlerne til at opkøbe jord fra lodsejere, der gerne vil sælge deres ejendom. Ved hjælp af vurderingsstyrelsen fastsættes en pris på ejendommen. Hvis parterne er enige, kan Naturstyrelsen købe ejendommen. Ejendommen kan herefter indgå i en jordfordeling i området eller et nyt salg. Der kan også igangsættes naturindsatser på arealet, der tinglyses inden ejendommen videresælges. Midlerne til opkøb af ejendomme skal være brugt inden udgangen af 2027.

- Mange af elementerne i Projekt Vork Naturland tager afsæt i grundlaget for den grønne trepart. Man kan derfor sige, at Vork Naturland bliver en forløber for Trepartssaftalen, hvor vi afprøver, hvordan man arbejder lokalt med Treparten. Det er en stor forandring af landskabet, vi skal i gang med, og det bliver ikke sidste projekt af den art, som Vejle Kommune skal arbejde med. Vi har derfor koblet Center for Borgerdialog på til at dokumentere projektet og de erfaringer der opnås undervejs. Erfaringerne nedfældes i en bog, der udkommer i 2026.