Himmelpind Bike Park
Vejles nok højest beliggende mountainbikespor, Himmelpind Bike Park, ligger i bydelen Trædballe vest for centrum. Lokale mountainbike-entusiaster har etableret et teknisk krævende mountainbikespor på 550 meter, trods sin beskedne længde indeholder alt, hvad der skal til for at få pulsen op og udfordre selv den bedste rytter. Det er det perfekte spor til at øve teknik, lege med sin mountainbike og bare have det sjovt.
Vejles nok højest beliggende mountainbikespor ligger i bydelen Trædballe vest for centrum. Den fredede skovklædte bakke er bedst kendt for sin storslåede udsigt over Vejle og Vejle Ådal. Udsigtspunktet Himmelpind ligger i ca. 69 meters højde og det er her på det højeste punkt at lokale mountainbike-entusiaster har etableret et teknisk krævende mountainbikespor.
Over 330 tons byggematerialer har de slæbt op på Himmelpind for at danne tekniksporet på blot 550 meter. På trods af den beskedne længde indeholder sporet alt hvad der skal til for at få pulsen op og udfordre selv den bedste rytter. Himmelpind Bike Park har således både loops, tekniske sving, op- og nedkørsler og flere forhindringer som naturlige rødder, drops, hop, rockgardens og berms.
Himmelpind Bike Park er for den øvede mountainbikekører, men alle er velkomne til at prøve kræfter med udfordringerne. Det er det perfekte spor til at øve teknik, lege med sin mountainbike og bare have det sjovt. Stigningerne i skoven egner sig også perfekt til mountainbikekørsel. Der er planer om at udvide mountainbikesporet i fremtiden, måske endda til dobbelt længde.
Himmelpind er også det oplagte picnicsted. Her er opstillet borde, bænke og grill, og naturstier fører rundt i området.
Der er skiltet til Himmelpind fra Vardevej og videre herfra til mountainbikesporet. Selve opstigningen til Himmelpind foregår ad en jævnt stigende vej eller trappe. Parkering kan ske på parkeringspladsen 170 meter fra Himmelpind.
Himmelpinds historie
Himmelpind blev landskendt i 1930erne, da kromanden på Trædballehus Kro, der lå for foden af Himmelpind, anlagde en lysthave på bakken og arrangerede baller med spillemandsmusik. Frederik Iversen var også spillemand, og han skrev den populære Trædballehus Polka. Folk strømmede til for at få en svingom og de første direkte danske radiotransmissioner blev sendt fra Trædballehus. Senere blev udflugtsmålet udvidet med både friluftsscene og motorbane.
I 1958 åbnede ”Trædballe Zoo” på Himmelpind med mange forskellige slags dyr, bl.a. elefanter, løver, søløver og pingviner. I 1971 blev dyrene flyttet til det nuværende Givskud Zoo, de tidligere bygninger blev revet ned og stedet blev fredet.
Himmelpind var helt tilgroet i 1996, da en gruppe frivillige købte området, fik ryddet op og dannede støtteforeningen "Himmelpinds Venner", så der var midler til at holde det rekreative naturområde ved lige. Foreningen har bl.a. opsat små skilte, der fortæller om dyrene i det tidligere zoologiske anlæg.
På toppen af Himmelpind finder man stadig i dag en stor sten sat af Frederik Iversen med inskriptionen: ”Vil du kvæge sjæl og sind, se dig ud fra Himmelpind, eng og by og skov og fjord, dejlig er Guds grønne jord.”
Læs mere om Himmelpinds historie.