Danmarks bedste cykelkommune
Udfordringer og muligheder med de mange mountainbikere i den danske natur.
Danmarks bedste cykelkommune
Vejle Kommune er beriget med et fantastisk flot landskab, som spænder meget bredt, lige fra fladt terræn til at indeholde Danmarks stejleste bakker. Diversiteten og det dramatiske landskab skabt af istidens kræfter giver muligheder for en bred vifte af cykeloplevelser. Kombinationen af dette landsskab og målrettet arbejde fra Vejle Kommune, erhvervsliv, klubber og frivillige cykelentusiaster gør, at Vejle Kommune har ambitioner om at være Danmarks bedste cykelkommune. Kommunen arbejder målrettet på indsatser på følgende fire områder:
- Racer
- Mountainbike
- Turcyklismen
- Hverdagscyklismen
Danmarks hårdeste cykelbakker
Vi er stolte af at have Danmarks hårdeste cykelbakker og landets bedste cykelterræn. Flere steder finder du endda alpine stigningsprocenter. Benene kan testes på intet mindre end 16 Superruter, der fører dig rundt i hele Vejle Kommune. Intet andet sted i Danmark findes der så mange højdemeter inden for et lille geografisk område som i og omkring Vejle. Derfor er det også helt unikt, at det er muligt at presse 3.000 højdemeter ind i en enkelt rute i Danmark.
Bakkeskilte
I Vejle Kommune har vi skiltet 34 af de mest populære stigninger med bakkens længde, maksimale stigningsprocent, den gennemsnitlige stigning og højdemeter. Så her kan du virkelig udfordre og presse dig selv. Skiltene er inspireret af lignende skilte fra de franske alper, hvor mange cykelturister valfarter til hvert år.
Vejle tiltrækker store cykelevents
Vejle-området er kendt for sine mange cykelevents. Siden 2004 har Kiddesvej i Vejle spillet en afgørende rolle for Kongeetapen i PostNord Danmark Rundt, og området tiltrækker hvert år mange cykelentusiaster til bl.a. Grejsdalsløbet, som er et af Danmarks hårdeste motionscykelløb.
I 2020 er Give vært for DM i landevejscykling, og d. 4. juli 2021 har Vejle den unikke fornøjelse af at være startby for 3. etape af Tour de France. På den ca. 170 km lange tour-rute skal feltet bl.a. passere Jellingmonumenterne, der er optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, og som bidrager til den samlede fortælling om Danmark, som Grand Départ 2021.
Mountainbikespor i særklasse
I Vejle finder du nogle af Danmarks bedste mountainbikespor. Vejles særegne kuperede terræn er nemlig som skabt til kørsel på mountainbike. Afprøv f.eks. MTB sporene i Nørreskoven og Sønderskoven eller prøv kræfter med tekniksporet ved Himmelpind. Sporene har forskellige niveauer, og derfor er der noget for både nybegynderen og den rutinerede mountainbikerytter. Sporet i Sønderskoven er blåt, mens sporet i Nørreskoven er det, som vi kalder ”Konkurrencesporet”. Det er svært at køre, hvis man ikke er rutineret MTB rytter. Der arbejdes på, at få etableret flere spor i kommunen.
Opdag Vejle og omegn
Områdets unikke natur kan også opleves i et roligere tempo. Hærvejsruten snor sig igennem hele Danmark, og føres bl.a. forbi Givskud, Jelling og Randbøldal. Her kan du fordybe dig i den rige historie, du møder på vejen, og samtidig udforske nogle af områdets mange attraktioner. Du finder også flere regionale og lokale turforslag, der sender dig rundt til de mange flotte naturperler i Vejle og omegn. Kig forbi dit lokale turistbureau, VisitVejle, og find inspiration til din næste cykeltur.
På cykel til hverdag
I Vejle gør vi det lettere for dig at transportere dig rundt på cykel. Du finder 308 kilometer cykelstier, og i 2018 stod Supercykelstien færdig i Vejles midtby. Stien er udviklet på cyklisternes præmisser, og du møder flere services undervejs såsom cykelværksteder, smartbænke, ladestationer, pumper og meget mere. Vi arbejder hele tiden på at forbedre og udvikle områdets stinetværk, så du får en god cykeloplevelse, uanset hvor du befinder dig. Faktisk vælger flere og flere vejlensere cyklen, når de skal på arbejde eller skole. Og det er på trods af bakker, regnvejr og modvind. Målingerne viser, at antallet af cyklister på supercykelstien er steget med ca. 30%. vi har siden 2017 haft kampanger, hvor folk kan låne en el-cykel i en måned for at prøve af på egen krop, om el-cyklen kunne være et alternativ til bilen. Evalueringer viser, at el-cykler kan få folk til at vælge cyklen frem for bilen på deres daglige pendlere ture. Bedre cykelparking har også været højt prioriteret siden 2017. Det betyder bedre cykelparkering og orden i bybilledet.
Bike Friends
Bike Friends Vejle er et netværk af virksomheder på tværs af egnen, som tager sig godt af cyklisterne. Hos de forskellige Bike Friends kan du få hjælp til cykelruter, bruge toiletterne, låne lappegrej og pumpe cyklerne, hvis uheldet skulle være ude. Du finder en komplet oversigt over Vejles Bike Friends på VisitVejles hjemmeside.
Samarbejde på tærs
Det lokale erhvervsliv og borgere inddrages i at udvikle og skabe produkter/faciliteter, som gør det sjovere at cykle - det gælder alle frie områder med hver sin indsats. Dette tiltrækker ligeledes turister og skaber øget omsætning i Vejles turistrettede erhverv. Give sundere og gladere borgere, understøtte klimaindsatsen og bosætningsstrategien.
Ved samtidig at arbejde på tværs af fire forskellige typer af cyklisme: Hverdagscyklisme, turcykling, mountainbike og racercykling opnåes synergier, fordi arbejdet foregår på tværs af forvaltninger og inddrager og udvikler således områder som sundhed, sport (elite), erhverv, turisme, mobilitet, klima og friluftsliv.
Udfordringer
Der er også forbundet udfordringer med cyklismen. Det gælder særligt for mountainbike, men også for racer-segmentet. Mountainbike er en ny aktivitet i voldsom vækst. Den største vækst er sket siden år 2000, og aktiviteten vokser med 15-20% om året (Naturstyrelsens målinger). Et så voldsomt indtog af en ny aktivitet i den danske natur skaber både udfordringer og muligheder – også i Vejle Kommune. Derfor er en vigtig del i arbejdet med at være Danmarks bedste cykelkommune også at tage hånd om de udfordringer, der er. Kommunen arbejder derfor på at finde frem til forskellige redskaber, som kan reducere gener for lodsejere, der oplever uhensigtsmæssig færdsel med mountainbike.
Der er endnu ikke lavet en liste over konkrete redskaber, men processen er i gang, og et af redskaberne kan være at betale skovejeren jagtleje for til gengæld, at Vejle Kommune leverer et MTB spor i skoven. Ved at etablere noget interessant at cykle på i den ene ende af skoven trækkes cyklisterne derhen, mens andre dele af skoven vil opleve reduceret færdsel. Det kunne også være bedre skiltning – hensigtsmæssig, lovlig skiltning m. forbud, hvor der er gode grunde til det og ruteskiltning, hvor man ønsker MTB færdsel.
Der er også behov for en adfærdskampagne, som skal være med til fortælle, hvad reglerne er på området, og give bedre adfærd både fra cyklistens side og den, som møder cyklisten. Dette gælder særligt for mountainbike- og racercyklisten.