Vork Naturland

Projekt Vork Naturland

Foto: Mads Fjeldsø

 

Med en ny helhedsorienteret tilgang, iværksætter Vejle Kommune nu projekt Vork Naturland. Ved at åbne op for en større arealomlægning er det håbet, at frivilligt jordbytte, jordopkøb og jordfordeling kan fremtidssikre områdets natur, landbrug og grundvandsressourcer.

Vejle Fjord skal i god økologisk tilstand

Vork Naturland hedder det nyt helhedsprojekt, som Vejle Kommune for alvor i igangsætter 2025. Projektet har til formål at mindske kvælstofudledningen til Vejle Fjord, så fiskene kan vende tilbage. Omlægningen skal ske ad frivillighedens vej ved en ændret arealomlægning af private og offentlige jorde. Ved at omlægge de mest sårbare arealer, opnås en række synergier såsom rent grundvand, styrket biodiversitet og mere skovrejsning, der kan lagre CO2. Den enkelte landmand, der afstår sårbar jord, vil enten kunne sælge jorden, omlægge driften på sin jord eller bytte sig til mere hårdføre landbrugsarealer.

Igennem flere år har Vejle Kommune arbejdet på at forbedre den økologiske tilstand i fjorden. Men problemer med iltsvind, fedtemøg og døde fisk kan ikke løses alene ved at udplante ålegræs. Årsagen til at fjorden har det skidt skyldes udvaskning af for meget kvælstof og fosfor. Skal der ske en forandring, er man derfor nødt til også at gøre noget ved de grundlæggende forhold, der fastholder fjorden i en dårlig tilstand.

Hvorfor i Vork-området?

Syddansk Universitet har sammen med Vejle Kommune udarbejdet en stor analyse af, hvor næringsstofferne fra Vejle Å-oplandet helt specifikt stammer fra. Ved at måle under skiftende årstider og nedbørsforhold har forskerne identificeret de arealer, hvor der udledes særligt meget kvælstof. Oplandsanalyserne har vist høje koncentrationer af kvælstof i de mindre bække, der leder ud i Vejle Fjord, nemlig Fyle Bæk, Vork Bæk og Ødsted Bæk. Det giver derfor god mening at sætte ind i oplandet netop her. Det er særligt fire forskellige virkemidler, der forventes at komme i brug:

  • Etablering af vådområder
  • Omlægning til græs
  • Skovrejsning
  • Ændrede landbrugssystemer

Indsatserne på land i oplandet til de tre vandløbssystemer forventes at afgrænse sig til et samlet projektområde på næsten 4000 ha. Alle, der bor inden for området og som ejer jord, har i princippet mulighed for at være med i projektet. Med erfaringer fra Projekt Vork Naturland, er håbet, at lignende helhedsorienteret tilgang på sigt vil kunne iværksættes i det samlede opland til Vejle Fjord. Indsatserne vil blive iværksat efter hvor udledningerne er størst, og dermed hvor der opnås de bedste resultater for de midler, der er til rådighed. Projektet er finansieret af et bredt spektrum af interessenter herunder 39 mio. fra statens akutpakke.

Lodsejernes rolle i projektet

Projekt Vork Naturland kommer til at ske i tæt samarbejde med områdets lodsejere. Landbrugsarealer skal fortsætte med at være landbrugsjord, men måske skal der afprøves nye dyrkningsmetoder eller nye afgrøder. Over vinteren 2024/25 indkalder Vejle Kommune til en række orienteringsmøder, som vil være en blanding af oplæg, foredrag, dialog og debat om de muligheder, der ligger i projektet, og hvad det kan komme til at betyde for den enkelte, der bor eller interesserer sig særligt for projektet og området.

Lodsejere får - som en del af projektet - mulighed for at gratis at rådføre sig med deres udtagningskonsulent. Lodsejere i området vil blive kontaktet i løbet af 2024-2025 for at få afdækket deres interesse i forhold til at deltage. Alle aftaler indgås på frivillig basis.